27 Şubat 2022 Pazar

Düşünceyi Geliştirme Yollarından Örnekleme ile İlgili Örnek Metinler

 Bir yazıda anlatılanların daha anlaşılır olması amacıyla konuyla ilgili örnekler verilmesine örnekleme ya da örneklendirme denir. Örneklemede amaç, soyut düşüncelerin somutlaştırılması ve anlatılanların akıldaki kalıcılığını sağlamaktır. 

Düşünceyi Geliştirme Yollarından Örnekleme ile İlgili Örnek Metinler 

-Fiziğin hayatımızın içinde ve her anında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Günlük hayatta yapılan tüm hareketleri fizik kurallarıyla açıklamamız mümkün. Oyun parkındaki bir tahterevalliyi düşünelim. Tahterevalliye eşit ağırlıktaki kişiler binerse tahterevalli dengede durur. Farklı ağırlıktaki kişiler binerse ağır olan kişinin bulunduğu uç aşağı iner. Bir de günlük hayattan basit bir örnek: Bir cismi havadan yere doğru bıraktığımızda o cisim yer çekiminin etkisiyle yere düşer.

Yukarıdaki metinde fiziğin hayatımızın her anında bizimle olduğu tahterevalli ve yer çekimi örnekleriyle daha anlaşılır hâle getirilmeye çalışılmıştır.

 

-Kitap okumak bir hayat tarzıdır. Bunu sadece kitap kurtları bilir. Kitap okumak aslında tatlı bir bağımlılıktır. İnsanlar bu tatlı bağımlılığı çeşitli şekillerde bize gösterirler. Toplu ulaşım araçlarında kitap okuma, gittiği her yere çantasında kitabıyla gitme, bulduğu en küçük boş bir anı kitap okuyarak değerlendirme bu tatlı bağımlılığı tüm hücrelerinde barındıran kişilerin yaptığı davranışlardan bazılarıdır.

Yazar, bu metinde okuma eylemini “tatlı bir bağımlılık” olarak tanımlamış ve bu bağımlılığı örneklerle daha anlaşılır hâle getirmeye çalışmıştır.

 Bu konuyla ilgili diğer örneklere BURADAN ulaşabilirsiniz. 

-Edebiyatta milli kaynaklara dönüldüğü, dilde sadeleşmeye gidildiği, aruz ölçüsünün yerine hece ölçüsünün kullanıldığı Milli Edebiyat Dönemi'nde bazı sanatçılar ortaya koydukları eserlerle edebiyatımızda kalıcı olmayı başarmışlardır. Ömer Seyfettin, Yahya Kemal, Ziya Gökalp, Yakup Kadri, Halide Edip, Mehmet Emin Yurdakul bu isimlerden bazılarıdır.

Bu metinde Milli Edebiyat Dönemi’nde verdikleri eserlerle edebiyatımızda kalıcı olmayı başaran isimlere örnekler verilmiştir.

 

-Bir kişi, durum ya da olayla ilgili yeterli bilgi edinmeden geliştirilen tutumlara ön yargı denir. “Bu çocuk bu proje ödevini yapamaz.” diyen biri proje ödevini yapacak kişiye karşı ön yargılıdır. Çünkü daha proje ödevinin yapılmasına bile başlanmamıştır ve bu cümleyi kuran kişi bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadan konuşmuştur.

Bu metinde ön yargı kavramının tanımı yapılmış ve bu kavram bir örnekle somutlaştırılmaya çalışılmıştır.

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder