14 Ocak 2022 Cuma

CÜMLEDE ANLAM TEST 3

 

1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öz eleştiri yoktur?

A) Zaman yönetimi konusunda daha stratejik davranmalıyım.

B) Bu sene tembellik yapıp çok az kitap okudum, gelecek sene daha çok okumalıyım.

C) Projemizde gözden kaçırdığımız yerler var mı diye incelemelerde bulunuyorum.

D) Düzenli olma konusunda daha çok eksiğim var.

 

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öneri anlamı yoktur?

A) Matematikte başarılı olmak istiyorsan konuları günü gününe tekrar etmelisin.

B) Masadaki kitapları kütüphaneye düzenli bir şekilde yerleştir.

C) Üst raftaki tencereyi alabilmek için sandalyeyi kullanmalısın.

D) Güne daha enerjik başlamak için uyku düzenine dikkat etmelisin.

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde varsayım anlamı yoktur?

A) Tüm soruları doğru yanıtladığını düşün.

B) Farz et ki şimdi İstanbul’a gideceğiz.

C) Bugün veya yarın Sakarya’ya gidebiliriz.

D) Bir an için ıssız bir adaya düştüğünüzü hayal edin.

 

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özlem (hasret) anlamı yoktur?

A) Ah gençlik yıllarım... Bir daha gelmez ki.

B) Ey güzel Ankara! Burnumda tütüyorsun.

C) Eski ramazanların tadı bir başkaydı.

D) Sen eskiden böyle değildin, çok değiştin.

 

5) Benim cennet memleketim, Sivas’ım var.

Yukarıdaki cümlede aşağıdaki anlamlardan hangisi vardır?

A Özlem.        B) Beğenme          C) İstek.        D) Sitem

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sitem anlamı yoktur?

A) Davete herkesi çağırmışsın ama bir tek beni çağırmamışsın.

B) O gün herkese selam verdin ama bir tek bana selam vermedin.

C) Nasıl da vefasız çıktın, beş yıldır hiç arayıp sormadın.

D) Soruları daha dikkatli okumanda fayda var.

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde olasılık anlamı vardır?

A) O raporu yarın gelecek olan heyete sunabiliriz.

B) Farz et ki haziran ayında kar yağıyor.

C) O, yarın mutlaka burada olur.

D) Ayşe, yola çıkalı bir saat oldu, şimdiye varmış olmalı.

 

8) Yemeğin daha lezzetli olmasını istiyorsan bol bol baharat katmalısın.

Yukarıdaki cümlede aşağıdaki anlamlardan hangisi vardır?

A Emir.         B) Olasılık.          C) Öneri.          D) Kesinlik

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ön yargı anlamı vardır?

A) Ne kadar anlatırsak anlatalım o çocuk bu konuyu anlamaz.

B) Sabahtan akşama kadar top peşinde koştun.

C) Başarılı olmak istiyorsan düzenli olmalısın.

D) Zaman yönetimi konusunda ciddi eksiklikleri var.

 

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakınma anlamı yoktur?

A) Her fırsatta dilimizin önemini açıklar dururuz ama yazılarımızda dilimize gereken önemi vermeyiz.

B) Anlaşılmaz bir Türkçe ile yazan yazarlarımız var.

C) İki yıldır bu sorunun çözülmesini bekliyoruz ama ne gelen var ne de giden.

D) Bu olayın altından da o çıkmazsa ben bir şey bilmiyorum.

 

Cevap Anahtarı: 1) C      2) B      3) C       4) D      5) B       6) D     7) A       8) C       9) A      10) D 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ANLATIM BİÇİMLERİ TEST 1

  1) Meşe, toprağa çok sağlam tutunan bir bitkidir. Bastığı yerde kalın kütükler oluşturur. Bunlardan çıkan kök örgüsü, dal budak saldığı ye...