27 Aralık 2021 Pazartesi

CÜMLEDE ANLAM TEST 1

 Testimize geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapalım: 

Söyleyenin kişisel beğenisini, duygu ve düşüncelerini içeren, dile getirilen yargının kişiden kişiye göre değiştiği, kanıtlanamayan ifadelere öznel anlamlı cümleler denir. 

Söyleyenin kişisel beğenisini, duygu ve düşüncelerini içermeyen, dile getirilen yargının kişiden kişiye göre değişmediği, herkesçe kabul görmüş kanıtlanabilen ifadelere nesnel anlamlı cümleler denir. 


SORULAR 

1) I. Kuşcenneti Milli Parkı, Marmara Bölgesi'nde Balıkesir ili sınırları içindedir.

    II. Burası unutulmaz deneyimlerin yaşanacağı eşsiz bir yer.

   III. İlkbahar gibi bir mevsim olmasaydı bu dünya çekilmezdi.

   IV. Kuşcenneti Milli Parkı, 1959 yılında milli park ilan edilmiştir.

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangileri nesnel anlamlıdır?

A I ve II.          B) I ve III.           C) I ve IV.            D) II ve IV

 

2)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel anlamlı bir cümle vardır?

A) Burası tarihin capcanlı olduğu görkemli bir şehir.

B) Salıncağın zincir uzunluğu, salıncağın salınım hızını etkiler.

C) Derenin yanında tüm görkemiyle yükselen uzun bir ağaç vardı.

D) İnsan kendini bu türün içinde rahat hissediyor.

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) İlk örnekleri İspanya'da yapılan gitar, zamanla bugünkü halini almıştır.

B) Gitar altı telli, telleri parmakla çekilerek veya pena denen bir araçla vurularak çalınan müzik aletidir.

C) Osmanlı Devleti'ne katılan son beylik Dulkadiroğulları’dır.

D) Çocuklar için yazmak insanı özgürleştirir.

 

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı yoktur?

A) Karadeniz Bölgesi coğrafi bölgelerimizden birisidir.

B) Gitarın bugün akustik gitar, elektrogitar, basgitar, perdesiz gitar gibi birçok çeşidi mevcuttur.

C) Kaydırakta kaymanızı sağlayan kuvvet yer çekimidir.

D) Yeşil bir doğanın huzur vermediği insan yoktur.

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir yargı yoktur?

A) Televizyonda çocukların gelişimine yönelik yayınlar yapılsa da bu programlar oldukça yetersiz.

B) Şair tabiatlı olanlar akşam saatlerini severler.

C) Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul’dur.

D) İnsan bu güzel kentte kendini daha özgür hissediyor.


6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel anlam vardır?

A) Salıncakta sallanmak için birinin sizi itmesi ya da kendinizi ayaklarınızla geriye doğru itmeniz gerekir.

B) Kaydıraktan kayan kişinin üzerine etki eden bir diğer kuvvet de sürtünmedir.

C) Çocuk kitaplarının yetişkinlere de hitap ettiği inkar edilemeyecek bir gerçektir.

D) Ankara, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır.

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) Buranın manzarası insanın içinde öyle bir huzur ortamı oluşturur ki zaman geçsin istemezsin.

B) Okuma oranları konusunda ileride olmamamız oldukça üzücü bir durum.

C) Güneşin batışı insana tuhaf bir hüzün verir.

D) Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Haziran 1901’de İstanbul’da doğmuştur.

 

8) Öznel ve nesnel anlam konusunu işleyen bir Türkçe öğretmeni öğrencilerinden öznel anlam taşıyan cümleler kurmalarını istemiştir. Buna göre öğrencilerin kurduğu cümleler ise şöyledir:

Buğra: Bu sene sonbahar uzun ve güzel geçti.

Cansu: Köyümüzün güzelliği dillere destan.

Arda: Saklambaç en az iki kişiyle oynanır.

Nisa: Güneşin doğuşu insana her zaman umut aşılar.

Buna göre yukarıdaki öğrencilerden hangisi öznel olmayan bir cümle kurmuştur?

A Buğra.           B) Cansu               C) Arda.            D) Nisa

 

9) I. Tanpınar’ın “Bursa’da Zaman” adlı şiiri vardır.

    II. Akşamla birlikte insanın ruhuna derin bir durgunluk çöker.

   III. Kar, güzelliğini yerlere sermiş bugün.

   IV. Kişinin değerini bilenler kendi çevresinde bulunanlardır.

Yukarıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A I.               B) II.            C) III.           D) IV

 

10) Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznellik-nesnellik açısından yanlış değerlendirilmiştir?

A) Selçuklularda hukuk şer’i ve örfi olmak üzere ikiye ayrılır. (nesnel)

B) Sanatçının son kitabı aşk teması üzerine kurulmuş bir romandır. (öznel)

C) Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır. (öznel)

D) Sanatçının son şiir kitabında 40 şiir bulunmaktadır. (nesnel)

 


Cevap Anahtarı: 1) C       2) B        3) D        4) D        5) C       6) C       7) D      8) C       9) A     10) B


UYARI: Cümlede Anlam 5, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik bu testimizi öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin derste kullanabilmeleri amacıyla hazırlamış bulunmaktayız. Bu testin herhangi bir internet sitesinde yayınlanması ve  ticari amaçlarla kullanılması kesinlikle yasaktır. Bu testin ticari amaçlarla kullanıldığının tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÖZCÜK TÜRLERİ KARMA TEST 1

1) Aşağıdaki isim tamlamalarından hangisi tür yönüyle diğerlerinden farklıdır?  A) denizin güzelliği            B) lambanın ışığı       ...