30 Aralık 2021 Perşembe

Metin Türleri, Anlatım Biçimleri, Düşünceyi Geliştirme Yolları - Boşluk Doldurma Etkinliği

 Sizlere bu yazımızda metin türleri, anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarıyla ilgili boşluk doldurma etkinliği sunacağız. 

Aşağıda boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz. 

1) Okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla yazılan, nesnel anlatımın hakim olduğu, anlatılanların bilimsel veriler vb. yoluyla kanıtlandığı yazı türüne ............ denir.

2) Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayların anlatıldığı, kişi sayısının sınırlı olduğu, romana oranla daha kısa soluklu olan metin türüne ............. denir.

3) Toplumda ya da doğada meydana gelen büyük, ilgi çekici olayların veya durumların tarafsız bakış açısıyla gazete, radyo, televizyon vb. araçlarla halka duyurulduğu yazılara ........................... denir.

4) Yazarın kişisel görüşlerini kendi kendine konuşuyormuşçasına kanıtlama yoluna gitmeden dile getirdiği metin türüne .............. denir.

5) Yazarın, benimsediği ve savunduğu düşüncenin doğruluğuna okuyucuyu inandırmak amacıyla o alanda tanınmış ve görüşleri o alanda kabul görmüş kişilerin sözlerinden alıntı yaptığı  düşünceyi geliştirme yoluna .............................. denir.

6) Herhangi bir düşünceyi açıklamak için birden fazla olay, varlık veya kavram arasındaki benzerliklerin ya da farklılıkların dile getirildiği düşünceyi geliştirme yoluna  ........................... denir.

7) Bir yazıda dile getirilen düşüncelerin kanıtlanması amacıyla istatistik, grafik vb. araştırma sonuçlarından faydalanıldığı düşünceyi geliştirme yoluna  ............................................ denir.

8) Yaşanmış ya da yaşanabilecek bir olayın bir akış içerisinde okuyucuya aktarıldığı anlatım biçimine ........................................... denir.

9) Yazarın okuyuculara bilgi vermek amacıyla oluşturduğu ve nesnel anlatımın hakim olduğu anlatım biçimine .......................................... denir.

10)Karşıt iki görüşün olduğu, yazarın kendi düşüncelerini savunmak ve okuyucuya benimsetmek amacıyla kullandığı anlatım biçimine ............................................ denir.

11) Bir metni okurken çeşitli okuma yöntem ve tekniklerini kullanırız. Kimi zaman metnin önemli noktalarını tespit etmek amacıyla not alarak okuma yöntemini kimi zaman da metindeki bilgilerin doğruluğunu ve yanlışlığını tespit etmek, konuya farklı bakış açıları getirebilmek için eleştirel okuma yöntemini kullanırız. Kullandığımız diğer okuma yöntem ve teknikleri de sesli okuma, sessiz okuma, göz atarak okuma, işaretleyerek okumadır.

Yukarıdaki metinde kullanılan düşünceyi geliştirme yolu .................................... dir.

Etkinliğimizle ilgili cevaplara BURADAN ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ZARF FİİL ÖRNEK SORU ÇÖZÜMÜ

 1) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi zarf fiil değildir ?  A) Öğrenciler sevinç çığlıkları atarak sınıfa girdiler.  B...