18 Ocak 2022 Salı

MAKALE NEDİR? MAKALE ÖRNEKLERİ

 Bu yazımızda metin türlerinden öğretici metinler kapsamında değerlendirdiğimiz makale türünü ele alacağız ve makale örneklerinden kesitler sunacağız. 

Makale Nedir? 

Okuyucuya bilgi vermek amacıyla yazılan, nesnel bir bakış açısının hakim olduğu yazı türüne makale denir. Makale türünde anlatılanlar bilimsel veriler ve sağlam kaynaklar aracılığıyla kanıtlanmaya çalışılır. Anlatım biçimlerinden açıklayıcı anlatımın benimsendiği bu yazı türü alanında uzman kişiler tarafından kaleme alınır. 


Makale Örnekleri 

-“Atatürk, Türk kültür ve sanatını tanıtmak için de çok çalışmıştır. Bu konuda araştırmalar yapılmasını, sergiler açılmasını ve kongreler düzenlenmesini sağlamıştır. Sanatçı yetiştiren kurumlar açmış; Avrupa’ya resim, heykel ve müzik öğrenimi görmeleri, çağdaş Türk sanatını geliştirmeleri için gençler göndermiştir.”

 

-“Gösteri sanatları hangileridir? Tiyatro bir gösteri sanatıdır, bizim toplumumuza ait geleneksel orta oyunu ve Karagöz de bir gösteri sanatıdır. Yüzyıllardır çeşitli şekillerde süregelen bu gösteri sanatları, toplumların ortak iletişim ve etkileşimlerine zemin oluşturmuştur.”

 

-“Karada ya da denizde yaşayan canlılar arasında, tek başına en yüksek sesi çıkarabilen mavi balina olsa da toplu haldeyken en yüksek sesi çıkaran hayvanlar karideslerdir. Bir araya gelmiş karideslerin gürültüsü sağır edici düzeyde, 246 desibele eşittir. Sesin suyun altında beş kat daha hızlı hareket ettiği düşünülürse karideslerin gürültüsü, kalkış yapan bir jetin çıkardığından daha yüksektir.”

 

-“Vücudun büyümesi, yenilenmesi, çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarda alınması, vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna “yeterli ve dengeli beslenme” denir. Yaşam için elliye yakın besin ögesine gereksinim olduğu ve insanın sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu ögelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu ögelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur.”

 

-“Yaşamımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçer. Vücudumuzun, özellikle de beynimizin sağlıklı çalışması için uyumaya ihtiyaç duyarız. Yapılan araştırmalar gün içinde edindiğimiz bilgileri uyurken düzenlediğimizi ortaya koyuyor. Bu nedenle bilim insanları uykunun öğrenmede ve zekâ gelişiminde önemli bir rolünün olduğunu düşünüyorlar. Araştırmalar yeterince uyumayan kişilerin hafızalarının zayıfladığını ve öğrenme güçlüğü çektiklerini gösteriyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ZARF FİİL ÖRNEK SORU ÇÖZÜMÜ

 1) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi zarf fiil değildir ?  A) Öğrenciler sevinç çığlıkları atarak sınıfa girdiler.  B...